Oldalak

2021. július 20., kedd

Csendes Nóra Zápor utca

 CSENDES NÓRA

ZÁPOR UTCA


fülszöveg
Kockáztatnál ​a szerelemért?
Két történet – két tizennyolc éves lányról.

Ötven év választja el őket egymástól, és az életük nem is lehetne különbözőbb, mégis összeköti őket valami.
Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.

Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?

Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.
Egy kemény korszak sötét éveiben, az alföldi táj varázslatos ege alatt egymásra talál két fiatal. Amikor mindkettőjüket Budapestre küldi a családja, a lány azt hiszi, végre boldogok lehetnek együtt. De a fiú többre vágyik, kiútra… és a lány kegyetlen válaszút elé kerül.
Ki ez a lány, és hogyan fonódik össze a sorsa Bogi életével?
A regény a IV. Aranymosás Irodalmi Válogató nyertes műve. Az író a tizennyolc évével a kiadó legfiatalabb szerzője.
Megfordulhat az élet egyetlen pillanaton?

Kövesd a szíved!

A fehér borítós könyvek sosem voltak a szívem csücskei, egyszerűen félek hogy az idő múlásával koszolódik (mondjuk ez sosem tartott vissza attól, hogy megvegyek valamit ha tetszik).

Évek óta el szerettem volna olvasni es most sikerült. Lekötött és elgondolkodtatott. Aztán mikor lassan rájöttem hányféleképpen kapcsolódnak össze a szálak eldobtam az agyam és csak jobban megszerettem ezt a könyvet. Egyeseknek talán kiszámítható a történet, de nem is az a célja hogy az ember lerágja olvasás közben a körmét. (Meg amúgy se rágjátok a körmötöket! Rossz szokás)

Felmerült bennem a kérdés vajon hany fiatal kérdezi a nagyszüleit a múltjáról? Sokan talán elfelejtik ők is voltak fiatalok szerelmesek. Álmodoztak, tréfálkoztak és udvaroltak akár csak mi, talán a "hogyan" más volt de az érzelmek nem. 

Mennyivel könnyebb dolgunk van nekünk hogy szabadabban szerethetünk  mint  ők akkoriban. Számtalan lehetőség és út áll előttünk a boldoguláshoz. Olyan szabadság szakadt a nyakunkba amit ők talán elképzelni sem tudtak. Sokszor pedig mi magunk sem tudunk mihez kezdeni vele.

Róza szála jobban megfogott mint  Bogié annak ellenére hogy ki van dolgozva a karakter szerethető minden reakcioja érthető. Nála középpontban a felnőtté válás szerelem és önállósodás áll, azzal hogy főiskolára megy. Vele ellentétben Rozát a szülei küldik fel a fővárosba dolgozni mert otthon nem tudják tovább eltartani. Az ő szemén keresztül láthatjuk az akkori vidék és Budapest közti különbséget, előnyöket és hátrányokat. Plusz egy általunk csupán a történelemkönyvből ismert korba nyerünk betekintést.

Egymás mellett látni kettejük életét megmutatja nem is különböznek annyira mint az ember hinné. Mint korábban is írtam a módszer változott az idők folyamán más nem. S emelett mégis mennyi minden más volt! Ez a könyv zseniális, mert nagyszerű alapja lehet egy órákon át tartó beszélgetésnek is. Bárcsak több ilyen mű létezne, vagy ha létezik több jutott volna el hozzám.

Feltenném az iskolába ajánlott olvasmányok listájára! Bár igazából mindenkinek ajánlom, Vagy igazából mindenkinek aki picit jobban megismerné azt a kort amiben a nagyszülei éltek, vagy akár nagyszülőknek nosztalgia gyanánt. 

Borító 5/5

Történet 5/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése